Voeding en inspiratie in onze leerkrachtenboom

De leerkrachtenboom is een metafoor voor het team. Het team kan groeien net als een boom.

Een boom heeft voeding nodig net als het team. Als voeding dienen de artikelen die in de boom geplaatst worden om door het team gelezen te worden. Net als de wortels van een boom groeien door voeding, zo zal het team sterker gaan wortelen in zijn omgeving door het opnemen van kennis.

De boom werd in een houten uitvoering aangebracht in de lerarenkamer en zal dienen als een permanente prikkel die aansluit op de professionele standaard waar het team mee werkt.

In de bladerdekken werden postvakken aangebracht waar relevante artikelen in geplaatst worden.

Gelezen artikelen kunnen onder de boom geplaatst worden en dienen als een visueel plaatje van het groeiende wortelstelsel van het team.

De uil symboliseert de kennis voortgekomen uit onderzoek. Het huisje symboliseert de veiligheid en de hulp die je kunt krijgen. Het onderzoek is de vrucht die tot bloei gebracht dient te worden door het team.

Presentatie van de boom door meester Henk en juf Eva tijdens teambijeenkomst.

Aansluitend op onze “nieuwe boom” waarin veel informatie en inspiratie te vinden is, is gister een afvaardiging van het team van de Zwetteschool naar een masterclass "didactisch coachen" geweest in Zwolle. Hier zijn wij op prikkelende wijze bewuster geworden van het effect van de vragen die wij kinderen stellen en de feedback die wij kinderen geven. Deze masterclass sluit aan bij het onderzoek naar effectieve, leerbevorderende feedback in de klas, dat juf Eva voor haar opleiding uitvoert. Hierin gaat zij op zoek naar de beste manier om kinderen te begeleiden middels vragen stellen en feedback geven tijdens de begeleiding in de rekenles.